Aquarium,- Terrarium,- en Vijververeniging
Exotica Roeselare vzw.,
Stelt voor:
Ons programma voor de volgende maand


Al onze clubbijeenkomsten gaan door in ons lokaal.
Gebouwen RISTA vzw, Wervikhovestraat te 8800 Roeselare (*)
Inkom is steeds gratis, ook voor niet leden !
De deuren gaan open om 20 uur. De bijeenkomst start stipt om 20u30.

(*) Stel je GPS in op Wervikhovestraat, hoek David Tenierstraat, Roeselare
daar is de inrit naar de parking te vinden.


 


5 mei 2023 "Pirates of the Caribbean"
door Ronny Vannerom

Indien jullie de naam van de titel lezen, denken jullie waarschijnlijk aan de films met oa Johnny Depp, maar nee vandaag gaan we enkele van de vissen uit de Cara´bische eilanden bekijken.

Volgens de IUCN ľ RED LIST zou de helft van alle Cara´bische zoetwater vissen bedreigd zijn met uitsterven. Een uitdrukking om toch eventjes verder te onderzoeken.
Op zich herbergen de Cara´bische eilanden in een rijke diversiteit aan zoetwaterleven maar op gebied van vissen moeten we toch vaststellen dat er maar 108 inheemse soorten aanwezig zijn, waarvan bijna 50% endemisch.
De familie Limia bestaat 21 soorten en zijn bijna allemaal terug te vinden op het eiland Hispaniola (Ha´ti en Dominicaanse Republiek). De Limia heeft sinds jaren een bekendheid in onze aquariums en wordt ook meestal aanschreven als een goede beginnersvis.
Verder ontdekken we Lac Azuei, ookwel, Etang SaumÔtre genoemd (het zoutwater meer). Dit grootste meer van Ha´ti bestaat voornamelijk uit levendbarende vissen maar we gaan er ook een zeldzame endemische cichlide soort terug vinden (Nandopsis haitiensis, vroeger Cichlasoma haitiensis).
Cuba dat met 263 natuurreservaten ongeveer 22% van de landoppervlakte heeft beschermd. Cuba is een groot waterparadijs met meer dan 500 rivieren waarin 64 soorten zoetwater vissen aanwezig zijn. Zo ontdekken we een paar zeldzame endemische soorten zoals Atractosteus tristoechus ookwel gekend als de Manjuari en de Cubanichthys cubensis maar het meeste van de soorten gaan we toch terug vinden bij de levendbarende.
Ook in deze voordracht probeer ik jullie weer een verhaal te brengen dat zal gaan over de moeilijke overlevingskansen van de vissen maar daarnaast ook een beetje een aanzet om sommige soorten toch in het aquarium eens te houden.

Programma overzicht voor de komende maanden