Aquarium,- Terrarium,- en Vijververeniging
Exotica Roeselare vzw.,
Stelt voor:
Ons programma voor de volgende maand


Al onze clubbijeenkomsten gaan door in ons lokaal.
Gebouwen RISTA vzw, Wervikhovestraat te 8800 Roeselare (*)
Inkom is steeds gratis, ook voor niet leden !
De deuren gaan open om 20 uur. De bijeenkomst start stipt om 20u30.

(*) Stel je GPS in op Wervikhovestraat, hoek David Tenierstraat, Roeselare
daar is de inrit naar de parking te vinden.


 


4 februari 2022 "Message in a plastic bottle"
door Ronny Vannerom

Ook in deze voordracht neem ik jullie mee in een verhaal van schoonheid, maar worden ook de neveneffecten geaccentueerd waarbij het grote verlies van de biotopen door de opwarming en vervuiling van de mens niet zal ontbreken.
Tijdens mijn zoektochten valt op dat er vele habitats verdwijnen, dit meestal door de vervuiling en de opwarming van de aarde. Op zich staan we er zelf niet bij stil maar zonder te beseffen zijn we er zelf dagelijks mee bezig.
Sinds 1970 zijn de populaties van wilde dieren gemiddeld met 60% in omvang afgenomen.
Op zich blijft het een "strange world" waarin we leven, want, op een paar honderden kilometers van België komen we al terecht in "Guppybach", waar meer dan 20 exoten te samen zwemmen.
Een plaats die ik jullie zeker wil beter leren kennen want je zal verschieten wat daar allemaal samen zwemt of zelf welke tropische planten er allemaal wel groeien.

In mijn voordracht gaan wij de Verenigde Staten eens beter te bekijken en opzoek gaan naar bedreigde vissoorten in dit land.
Een soort die zeker aan de aandacht moet komen zijn de "pupfish", sinds mijn voordracht "Vissen in de woestijn" anno 2012, ben ik deze soort blijven volgen.
Onze reis zetten we verder richting North- en South Carolina waar we één van de meest prachtige levendbarende vissen ontdekken: "Poecilia latipinna".
Poecilia latipinna, uit de familie van de hoogvin karpers, kennen we allemaal in de vormen van hybriden maar deze soort voor het eerst beschreven in 1821 onder de naam van Mollienesia latipinna is zeker in zijn wildvorm veel meer prachtiger dan zijn gekweekte hybride soorten.
Een andere soort die ik zeker in de schijnwerper wil plaatsen, de Elassoma familie, beter gekend als de dwergzonnebaarzen maar ook zij hebben het moeilijk om te overleven door de uitdroging van hun habitat en ook door de uitzetting van niet inheemse soorten.
Om af te sluiten maken we nog een stop ergens in Nevada, waar we kennis maken met 2 soorten namelijk Empetrichthys en Crenichthys. Deze 2 endemische soorten aanschreven als de Amerikaanse Goodeiden leven voornamelijk in de regio van Las Vegas waar ze meer dan 50 jaar proberen te overleven. Zonder help van de mens zou dit de laatste 20 jaar niet meer zijn gelukt. Deze hulp is zeker eens de moeite waard om over te vertellen.

Programma overzicht voor de komende maanden